Jak si užít zahradu v dubnu: 10 tipů pro dokonalou jarní idylu

Milé zahradnice, milí zahradníci,
jaro je konečně tady a s ním i spousta práce na zahradě. Duben je ideální čas na to, aby Vaše zahrada rozkvetla do plné krásy. Poradím Vám 10 tipů, jak si užít zahradu naplno a vytvořit si svou vlastní jarní idylu.

1. Vyséváme trávník
Duben je nejlepší měsíc pro výsev nového trávníku. Použijte kvalitní travní směsi a profesionální substráty. Výsledkem bude hustý a zelený koberec, který rozzáří Vaši zahradu. Bude to chtít vaši péči, ale vyplatí se vám to.

2. Zakládáme růžové záhony
Nyní je ideální čas pro výsadbu nových růží. Nakupujte ty nejkvalitnější sazenice vysoké kvality. Růže oživí zahradu romantickou atmosférou a omamnou vůní. V zahradních centrech si můžete vybírat z velké škály barev, výšek rostlin i struktury květů.

3. Živé ploty z dřevin
Pokud sazenice ještě neraší, můžete vysazovat i prostokořenné dřeviny na živé ploty. U kontejnerových rostlin se nemusíte bát ani rašících exemplářů. Ploty dodají zahradě strukturu a soukromí. Vše si předem pečlivě proměřte a spočítejte kolik rostlin budete potřebovat. 

4. Vyséváme letničky
Na stálé stanoviště můžete vysévat okrasné letničky jako měsíčky, lupiny, hladíky, okrasné dýně či slaměnky. Pestrobarevná paleta rozjasní každý kout.

5. Vysazujeme lilie
Lilie jsou královnami mezi květinami. Při výsadbě ale dejte pozor na přímé slunce, které může poškodit nechráněné hlízy. Lilie se Vám odmění exotickými květy. Nezapomeňte cibulky před výsadbou ošetřit přípravkem proti plísni.

6. Cibuloviny v trávníku
Kochejte se rozkvetlými cibulovinami v trávníku i na záhonech. Pokud Vám někde chybí, místa si označte. Na podzim je pak můžete doplnit o nové kousky narcisek, modřenců či tulipánů.

7. Péče o odkvetlé cibuloviny
Po odkvětu cibulovinám dodejte výživu. Pozor ale na hnojiva s vysokým obsahem dusíku, která zvyšují náchylnost k chorobám. Odstřihněte také semeníky, aby se cibule zbytečně nevysilovaly, ale listy nestříhejte. Začnou žloutnout až si rostlina stáhne sílu zpět do cibulky. Pak je teprve opatrně odstraňte.

8. Jarní péče o růže
Velkokvěté růže seřezávejte na 2-4 očka, vícekvěté na 6-8 oček. Odstraňte poškozené výhony a půdu kolem keřů zkypřete. Růže se Vám odmění bohatým kvetením. Přihnojte vhodným hnojivem.

9. Příprava na boj se slimáky
S jarem přichází i nenávidění slimáci. Připravte se na ně s předstihem. Existuje řada účinných metod, jak se jich zbavit a ochránit své rostliny. Bude to chtít jako každý rok pevné nervy.

10. Úklid a zalévání
Dokončete jarní úklid zahrady i to, na co na podzim nezbyl čas, nebo se vám prostě nechtělo. Odstraňte zimní kryty a napadané listí. Nezapomeňte také na dostatečnou zálivku, duben bývá na srážky skoupý. Zalévejte vydatně celou zahradu.

Pokud budete dodržovat těchto 10 tipů, Vaše zahrada se promění v jarní ráj. Užívejte si probouzející se přírody, čerstvého vzduchu a první jarní úrody. Zahrada Vám energii mnohonásobně vrátí.