Jak proměnit kuchyni v útulné srdce domova?

Kuchyně, to je místo, kde se často odehrává ta nejzajímavější část dne, kdy se všichni sejdou u večeře a baví se o svých zážitcích z uplynulého dne. Je to centrum domova, kde se vytvářejí nezapomenutelné chvíle. I když bydlíte ve velkém domě a přijde za vámi kamarádka, tak si kafe vypijete většinou právě v kuchyni.

Chcete-li dosáhnout té správné atmosféry, nemusíte hned sáhnout po velkých změnách nebo předražených nápadech. Drobné úpravy mohou vaši kuchyni proměnit v útulné místo rychleji.

Jak ale poznáte, že jste na správné cestě k útulné kuchyni? No přece tím, že se v ní budete cítit dobře.

To skvělé na zútulňování kuchyně je, že to můžete udělat s minimálním rozpočtem a lze to aplikovat na jakýkoli kuchyňský styl – ať už máte rádi provensálskou eleganci, moderní minimalismus nebo rustikální přírodní atmosféru. Útulnost kuchyně spočívá v drobnostech, jako jsou závěsy, záclony, rostliny, dekorace a dokonce i nádobí, misky, podnosy a talíře.

A co barvy?

Správná paleta barev může udělat zázraky. Zelená, oranžová a žlutá jsou výbornými volbami, které nejen vytvoří harmonický vzhled, ale také vám mohou zvednout chuť k jídlu. A nejen to, mohou vás inspirovat k zdravějšímu stravování.

Dřevo je dalším tajným ingrediencí hřejivé kuchyně. Dodává jí teplý a příjemný vzhled, zejména ve spojení s kamennými nebo cihlovými prvky. Proč nezkombinovat bílou s dřevem, což vnese přírodní prvky do jinak chladného interiéru?

dřevěné srdce

Textilie, jako jsou záclony, ubrusy, polštáře a potahy na židlích, mohou také přidat na útulnosti. Koberce na podlaze zase na pohodlí. Ale pozor, vybírejte takové, které lze snadno udržovat.

Porcelán a keramika mohou být výbornými dekorativními prvky. Stačí je umístit na správná místa a zkombinovat s dalšími dekoracemi, jako jsou svíčky, aromalampy nebo živé květiny ve váze. Kuchyňské hodiny mohou přidat do kuchyně kromě praktičnosti i estetickou hodnotu.

keramické dekorace do kuchyně

A co rostliny?

Ty přinášejí život do každého interiéru. Květiny na parapetu nebo bylinky na pracovní desce mohou zázračně oživit vaši kuchyň. Jen si dejte pozor, aby byly vhodné pro tento prostor, kde se často vaří.

A nezapomeňte na dekorace! Obrazy a dekorace na zdi mohou kuchyni dodat osobní charakter. Zvolte motivy spojené s vařením a potravinami, nebo vaše oblíbené citáty. A pokud máte rádi originální nápady, co třeba vytvořit stěnu z děl svých dětí nebo vnoučat?

Útulnost kuchyně nemusí být drahá. S trochou kreativity a touhy po změně můžete dosáhnout velkých výsledků. Nepotřebujete kupovat nový nábytek, stačí starému nábytku dodat nový vzhled nějakou barvou nebo lakováním. Důležité je však nezaplavit kuchyni příliš mnoha věcmi. Pár vybraných dekorací dokáže udělat zázraky.

Když je kuchyň uklizená, na stole voní upečený koláč a máte i zapálenou vonnou svíčku, tak se pomalu začnete těšit na podzimní večery.

podzimní dekorace