Krmítko pro ptáky - co do něj patří a kam ho umístit

Ptačí krmítka jsou roztomilou ozdobou romanticky vypadající zimní zahrady. Ptáčci létají okolo, uzobávají nachystané dobroty a my je u toho můžeme se spokojeným úsměvem na tváři sledovat. Ovšem věděli jste, že ne každý pták má rád vše a že něčím jim dokonce můžete  vážně ublížit? Pojďme si o tom tedy něco více povědět, abyste jim z neznalosti náhodou neuškodili.

Prvním z faktorů je nepochybně umístění krmítka. Musíme dbát na to, aby bylo v bezpečné vzdálenosti od jakéhokoliv nebezpečí - tudíž aby se k němu nemohli dostat dravci, kočky, ale zároveň bylo umístěné v chráněném ne příliš otevřeném prostoru. Na zahradě si proto zvolte místo např. mezi dvěma stromy nebo aspoň z jedné strany chráněné plotem. Je taky zapotřebí dbát na to, aby do krmítka nepršelo. Tomu zabrání stříška, která by měla být tak velká, aby krmítko dostatečně kryla.

Nejlepší čas, kdy s přikrmováním ptactva začít je období, kdy pro sníh a zamrzlou půdu mají ptáčci opravdu problém, se ke krmení sami dostat. Rok od roku se to různí, ale když začnete v průběhu listopadu, nic tím nemůžete pokazit. Pokud nejste odborník, spolehněte se raději na kupovanou směs pro krmení venkovního ptactva, kterou zakoupíte ve specializovaných obchodech. Čím víc rozmanitá potrava bude, tím víc druhů ptáků k vám do krmítka zavítá.

Dalším způsobem krmení ptactva jsou i lojové koule či šišky obalené v tuku.
Šišky můžete vytvořit rozpuštěním 100% ztuženého rostlinného tuku (rozhodně ne margarínu!), loje či neškvařeného nesoleného sádla (přinejlepším hovězího). Zatímco bude znovu tuhnout, přimíchejte do něj slunečnici, dýňová semínka či proso. Směs poté zatlačte to šišek a ty zavěste na větve stromů.
Poklud se nebojíte zašpinit ruce, vezměte režný pevný provázek, na jednom konci udělejte uzel a na druhém očko na zavěšení. Na střed tohoto provázku vytvořte z nachystané směsi kouli a pověste strom.

Také jablkem nebo jeřabinami uděláte kosům, sýkorkám nebo drozdům radost.

Čemu byste se však nepochybně měli vyvarovat je pečivo či nevařené těstoviny a rýže. Mezi další takové zakázané potraviny patří i solené, slazené či jinak kořeněné suroviny, strouhaný kokos, zbytky z kuchyně a uzeniny. 

Nyní již tedy víme vše o tom, jak připravit zimní zahradu pro ptactvo. Tak co? Máte již krmítko venku nebo si jej teď půjdete pořídit? Nezapomínejte, že opeřenci vám za to budou velice vděční!

PS: V zájmu udržení přirozenosti v přírodě bychom ptáčky neměli krmit přes léto. V tu dobu jsou pro ně podmínky dost příznivé na to, aby si našli potravu sami. Pokud jim však i přesto chcete pomoci, doporučuje se sušený hmyz, který je opeřencům zdrojem vitamínů a jiných živin.