Recept na skvělý tvarohový mazanec

  Receptů je plný internet, ale vybrat si ten pravý zabere spoustu času a pečení.
Ráda se s vámi podělím o recept na můj oblíbený velikonoční mazanec, který peču už řadu let a vždy se po něm doma jen zapráší.

Co k němu budete potřebovat?

250 g měkkého polotučného tvarohu (nejlépe baleného v alobalu ne v plastové vaničce )

150 g změklého másla

200 g moučkového cukru

2 celá vejce – nejlépe z volného chovu + 1 veje na potření

1 sáček vanilkového cukru nebo lžičku vanilkového extraktu

500 g hladké mouky

2 polévkové lžíce rumu

5 polévkových lžic mléka

1 a půl sáčku kypřícího prášku

oloupané mandle dle vlastní chuti

kdo má rád rozinky, tak může přidat hrst předem omytých a namočených třeba v rumu

POSTUP

Troubu předehřejeme na 200 °C. 

Do mísy dáme tvaroh s máslem, moučkovým a vanilkovým cukrem, vejci, rumem a utřeme do hladka. Kdo chce posílit svaly použije metlu, my ostatní vezmeme do ruky elektrický šlehač.

Do hladké směsi přidáme prosátou mouku, kypřící prášek a půl hrsti oloupaných, nasekaných mandlí, mléko a kdo chce, tak i rozinky.

Vařekou vše zpracujeme na tužší těsto.

Na pomoučené ploše vytvaruji 2 malé bochánky, které vložím na plech, vyložený pečícím papírem, potřu ho rozšlehaným vajíčkem, posypu zbytkem mandlí a nezapomenu jeho střed naříznout do kříže.

Plech vložím do předehřáté trouby, po 10 minutách ztlumím teplotu na 160 °C a dopeču – což trvá cca 35 minut – každá trouba peče jinak, tak je zapotřebí si to hlídat. Před dopečením – po asi 25 minutách mazanec přikryji alobalem, aby se mandle nespálily a před vytažením z trouby zkusím špejlí, jestli je střed mazance již upečený.

Mazanec dám na mřížku vychladnout a pak popráším moučkovým cukrem.

Snad vám bude chutnat stejně, jako chutná nám.

 

Radka z Bydlení je hračka

 

 

Vaše zkušenosti