Recept na lahodný tvarohový mazanec

  Receptů je plný internet, ale vybrat si ten pravý zabere spoustu času a pečení.
Ráda se s vámi podělím o recept na můj oblíbený velikonoční mazanec, který peču už řadu let a vždy se po něm doma jen zapráší.

Co k němu budete potřebovat?

250 g měkkého polotučného tvarohu (nejlépe baleného v alobalu ne v plastové vaničce )

150 g změklého másla

200 g moučkového cukru

2 celá vejce -  nejlépe z volného chovu + 1 veje na potření

1 sáček vanilkového cukru nebo lžičku vanilkového extraktu

500 g hladké mouky

2 polévkové lžíce rumu

5 polévkových lžic mléka

1 a půl sáčku kypřícího prášku

oloupané mandle dle vlastní chuti

kdo má rád rozinky, tak může přidat hrst předem omytých a namočených třeba v rumu

POSTUP

Troubu předehřejeme na 200 °C. 

Do mísy dáme tvaroh s máslem, moučkovým a vanilkovým cukrem, vejci, rumem a utřeme do hladka. Kdo chce posílit svaly použije metlu, my ostatní vezmeme do ruky elektrický šlehač.

Do hladké směsi přidáme prosátou mouku, kypřící prášek a půl hrsti oloupaných, nasekaných mandlí, mléko a kdo chce, tak i rozinky.

Vařekou vše zpracujeme na tužší těsto.

Na pomoučené ploše vytvaruji 2 malé bochánky, které vložím na plech, vyložený pečícím papírem, potřu ho rozšlehaným vajíčkem, posypu zbytkem mandlí a nezapomenu jeho střed naříznout do kříže.

Plech vložím do předehřáté trouby, po 10 minutách ztlumím teplotu na 160 °C a dopeču – což trvá cca 35 minut – každá trouba peče jinak, tak je zapotřebí si to hlídat. Před dopečením – po asi 25 minutách mazanec přikryji alobalem, aby se mandle nespálily a před vytažením z trouby zkusím špejlí, jestli je střed mazance již upečený.

Mazanec dám na mřížku vychladnout a pak popráším moučkovým cukrem.

Snad vám bude chutnat stejně, jako chutná nám.

 Radka z Bydlení je hračka

pečení

 

 

Vaše zkušenosti

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení