3 domácí limonády jak je dělám já

Říkáte si: "Co bych dala za to mít doma takovou limonádu, jakou si kupuji v oblíbené kavárně za velké peníze?,"

A proč byste nemohla?

Že na přípravu nemáte čas? Není to nic složitého a ani času to nezabere tolik, jak si možná myslíte.

domácí limonáda recept

Na jaře dělám bezinkovou limonádu, která ale není úplně vhodná pro děti – je mírně zkvašená a proto obsahuje alkohol.

Co potřebujeme k přípravě?

Cca 3 litry převařené vychlazené vody

15 květů černého bezu

2 bio citróny

300 g světlého třtinového cukru

umyté zavařovačky ( pro jistotu je vypláchnu slivovicí, abych je vydezinfikovala)

Na dno každé zavařovačky dám 5 květů bezu, pokladu plátky bio citrónu, zasypu cukrem a zaliji vychlazenou převařenou vodou. Hrdlo překryji gázou a upevním gumičkou. Postavím je v kuchyni na okno, kde je světlo a teplo. Nechám je tam stát 4 dny. Každé ráno i večer obsah sklenice zamíchám, aby se na povrchu neudělal povlak. V průběhu těch 4 dnů to začne mírně kvasit a až se ve sklenici objeví i bublinky, je čas to přelít do připravených čistých lahví. Já používám PET lahve od vody  a skladuji v lednici, kde to nechám ještě týden „dozrát“ a každý den pomalu upouštím z petky vzduch – kdo zná skladování burčáku, tak ví o čem mluvím. 

Začátkem prázdnin, kdy u nás kvete levandule, dělám levandulový sirup, který se dá na rozdíl od bezinky i skladovat.

K přípravě potřebujete jenom pár věcí:

1 litr vody

1 kg cukru

1 citrón

Cca 25 g mírně zavadlé levandule (levanduli nechávám půl hodiny po ostříhání odležet, aby měl hmyz možnost se z kytek přestěhovat jinam)

Vymyté sklenice s uzavíratelným hrdlem ( opět vypláchnuté trochou slivovice, nebo vodky - včetně víčka)

Jak na to?

Převařím vodu, nechám vychladnout a do ní ponořím levandulové květy ( nechávám včetně stonků, ale lístky tam nedávám), maceruji cca 1 den maximálně den a půl. Pak vodu scedím a květy pořádně vymačkám, aby v nich nezůstala žádná voda.

Přidám kilo cukru ( 1 litr macerátu = 1 kilo cukru), šťávu z citrónu a za občasného míchání zahřeji na 85°C. Pokud se vytvoří na povrchu pěna tak ji  seberu. Vůně, která se vám rozline po domě je úžasná.

Sliji do čistých lahví a skladuji v temnu. Pokud sklenici sirupu otevřu, tak ji pak mám pro jistotu už v lednici.

A koncem června, kdy dozrávají maliny, dělám malinový sirup.

Na ten potřebuji:

300 gramů zralých malin

80 pěkných čerstvých listů maliníku

1 litr vody

1 kg cukru

1 lžičku kyseliny citronové

Do hrnce dám maliny, listy a vodu a deset minut to vařím. Následně to přeleju přes utěrku do misky a vymačkám. Vrátím to zpět do hrnce a dodám cukr a kyselinu citrónovou, než to nechám dalších osm minut znovu vařit. Pak už jen sliju do čisté sklenice s uzávěrem a skladuji v temnu.

domácí malinovka

 

 Pokud sirupy nemusíte, myslete na své návštěvy, které určitě letní osvěžení ocení. 

Vaše zkušenosti

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení