3 domácí limonády jak je dělám já

Říkáte si: "Co bych dala za to mít doma takovou limonádu, jakou si kupuji v oblíbené kavárně za velké peníze?,"

A proč byste nemohla?

Že na přípravu nemáte čas? Není to nic složitého a ani času to nezabere tolik, jak si možná myslíte.

domácí limonáda recept

Na jaře dělám bezinkovou limonádu, která ale není úplně vhodná pro děti – je mírně zkvašená a proto obsahuje alkohol.

Co potřebujeme k přípravě?

Cca 3 litry převařené vychlazené vody

15 květů černého bezu

2 bio citróny

300 g světlého třtinového cukru

umyté zavařovačky ( pro jistotu je vypláchnu slivovicí, abych je vydezinfikovala)

Na dno každé zavařovačky dám 5 květů bezu, pokladu plátky bio citrónu, zasypu cukrem a zaliji vychlazenou převařenou vodou. Hrdlo překryji gázou a upevním gumičkou. Postavím je v kuchyni na okno, kde je světlo a teplo. Nechám je tam stát 4 dny. Každé ráno i večer obsah sklenice zamíchám, aby se na povrchu neudělal povlak. V průběhu těch 4 dnů to začne mírně kvasit a až se ve sklenici objeví i bublinky, je čas to přelít do připravených čistých lahví. Já používám PET lahve od vody  a skladuji v lednici, kde to nechám ještě týden „dozrát“ a každý den pomalu upouštím z petky vzduch – kdo zná skladování burčáku, tak ví o čem mluvím. 

Začátkem prázdnin, kdy u nás kvete levandule, dělám levandulový sirup, který se dá na rozdíl od bezinky i skladovat.

K přípravě potřebujete jenom pár věcí:

1 litr vody

1 kg cukru

1 citrón

Cca 25 g mírně zavadlé levandule (levanduli nechávám půl hodiny po ostříhání odležet, aby měl hmyz možnost se z kytek přestěhovat jinam)

Vymyté sklenice s uzavíratelným hrdlem ( opět vypláchnuté trochou slivovice, nebo vodky - včetně víčka)

Jak na to?

Převařím vodu, nechám vychladnout a do ní ponořím levandulové květy ( nechávám včetně stonků, ale lístky tam nedávám), maceruji cca 1 den maximálně den a půl. Pak vodu scedím a květy pořádně vymačkám, aby v nich nezůstala žádná voda.

Přidám kilo cukru ( 1 litr macerátu = 1 kilo cukru), šťávu z citrónu a za občasného míchání zahřeji na 85°C. Pokud se vytvoří na povrchu pěna tak ji  seberu. Vůně, která se vám rozline po domě je úžasná.

Sliji do čistých lahví a skladuji v temnu. Pokud sklenici sirupu otevřu, tak ji pak mám pro jistotu už v lednici.

A koncem června, kdy dozrávají maliny, dělám malinový sirup.

Na ten potřebuji:

300 gramů zralých malin

80 pěkných čerstvých listů maliníku

1 litr vody

1 kg cukru

1 lžičku kyseliny citronové

Do hrnce dám maliny, listy a vodu a deset minut to vařím. Následně to přeleju přes utěrku do misky a vymačkám. Vrátím to zpět do hrnce a dodám cukr a kyselinu citrónovou, než to nechám dalších osm minut znovu vařit. Pak už jen sliju do čisté sklenice s uzávěrem a skladuji v temnu.

domácí malinovka

 

 Pokud sirupy nemusíte, myslete na své návštěvy, které určitě letní osvěžení ocení. 

Vaše zkušenosti