Na Halloween k nám přichází duše mrtvých

Halloween - jak vznikl?

Halloween je svátek, který se každoročně slaví 31. října, kdy povstávají mrtví z hrobů, dávno ztracené duše se vracejí, aby nás strašily, vzduch je chladný a dere se nám pod oblečení a mezi tím vším běhají děti, které si žádají od ostatních sladkosti, jako kdyby se nic nedělo. Věděli jste, že Halloween nebyl vždy takový? Slaví se v USA, Kanadě, Velké Británii a v posledních letech našel své spřízněné duše i u nás.

Kořeny tohoto svátku najdeme již dva tisíce let zpátky, v dobách starých Keltů. Ti ve dny posledního října a prvního listopadu slavili Samhain. Tehdy pro ně končil předešlý rok a začínal další. Zároveň šlo o den, kdy zapadá Slunce, končí sklizně a nadcházejí studené, temné, zimní dny.

Keltové věřili, že hranice mezi naším světem a světem duchů se ztenčí a právě v ten moment přicházejí duše mrtvých zpět na zem. Proto mělo být pro druidy jednodušší věštit budoucnost, což dodávalo ostatním v průběhu zimy energii a naději, než se teplo navrátí. Zároveň se však chtěli této noci chránit, aby je žádný z návštěvníků z druhého světa neuhranul. Proto se převlékali do kostýmů (převážně zvířat).

Další tradicí těchto oslav se pojí s ohni. Než lidé odešli z domů, nezhášeli plameny, naopak je nechávali dohořet, zatímco se bavili u velkých ohnišť založených druidy, do těch pro úctu božstvu házeli podíl sklizně a zvířat. Odsud si poté následujícího rána nesli zpět do jejich domovů nové ohně, kterými znovu prohřáli své přístřešky.

Halloween samhain