Dušičky

Dušičky - liší se náš Den mrtvých od toho zahraničního?

 Na den 2. listopadu připadá více jmen, kupříkladu Svátek zesnulých, Den mrtvých či Dušičky, ovšem nenechte se vyvést z míry - všechny tyto názvy označují jednu a tu samou událost. Jde o svátek, kdy vzpomínáme na duše našich blízkých, kteří již nejsou mezi živými. Křesťané se modlí za duše v Očistci, na hroby se nosí svíčky, hřbitovy jsou tiché a magické.

Vznik tohoto svátku jsme si již více méně vysvětlili ve článcích o Halloweenu, proto to zde vezmeme trochu oklikou. Vše začalo stovky let zpátky za dob Keltů. Ti slavili festival Samhain, který byl později ovlivňován čtyřmi stoletími kolonizace Římany. Tento svátek se tak postupně rozšířil i do křesťanství a odsud se dostal až k nám, do České Republiky.

Jak již bylo zmíněno, během Dušiček oslavujeme památku zesnulých. Mezi lidové tradice pojící se s tímto dnem patří kupříkladu i plnění svící máslem - duše se totiž vracely z Očistce, tak aby si mohly ošetřit spáleniny. Na večer se zase pilo studené mléko, aby se duše schladily. Peklo se pečivo (zvané dušičky) ve tvaru kostí, o které ještě na začátku minulého století chodili koledníci prosit. Jinak se tyto bochánky a rohlíky dávaly chudým a pocestným. Mezi jednu z novodobějších tradic patří i takzvané vydlabávání dýní, které se zde původně aplikovalo na řepách.

Křesťanských zvyků bylo více. Pochází odsud i nošení květin na hroby, ty jsou totiž symbolem věčného života. Zapalování svíček zase stojí za přítomnost Krista. V okolí hřbitovů se poté konají bohoslužby a mše svaté, během kterých má kněz povoleno mít oblečeno černé roucho (to má jinak dovolenou pouze při pohřbech či zádušních mších). Jak již bylo zmíněno, za duše v Očistci se vedly modlitby a dokonce byla možnost jim od 1. do 8. listopadu získat denně jeden plnomocný odpustek, ty by jindy za daných okolností byly pouze částečné. V tomto případě se za odpustky neplatilo, stačilo splnit podmínky, mezi které patřila třeba i návštěva hřbitova, modlitba za zemřelé či Svaté přijímání.

Nyní tedy víme, že byť mají stejné kořeny, Dušičky a Halloween jsou si na míle vzdálené. Zatímco v Americe se slaví ve velkém, u nás se tiše vzpomíná.

Tak co? Jaká verze Dne mrtvých se vám nakonec líbí nejvíce?