Jak si poklízet dům na jaro

 Jarní úklid. Někteří se tohoto slovního spojení hrozí, jiní se na něj připravují od toho posledního jarního úklidu a další jej naopak vůbec neřeší. My jsme tu proto, abychom si ukázali pár tipů na to, jak si úspěšně a efektivně uklidit dům, když už zima odchází a teplé sluneční paprsky po nás již pomrkávají klíčovou dírkou ve dveřích. Řídit se budeme převážně metodou KonMari, která velmi dobře vede hromady lidí k tomu, jak si udělat ve věcech nový pořádek.

 Důležité je se pevně odhodlat k tomu, abychom se do uklízení opravdu pustili. Nebojte se sepsat si seznam všeho, co musíte udělat. Zařiďte si ve svém časovém rozvrhu dost místa na to, abyste na úklid měli klid. O tom všem přeci úklid taky je. Zbavujete se starých, nepotřebných věcí a vnášíte do svého života nový řád přinášející světlo a energii, jak by tomu taky mělo být, jelikož o tom přeci jaro a léto jsou.

 Je také třeba dát si pozor na postup místností, které uklízíte. Začněte nejméně zaneřáděným pokojem a poté postupujte k těm, kde se práce kupí. Možná se to může zdát nesmyslné, ale přeci i při psaní knihy musíte nejdříve začít nápadem a sepsáním postav, než se pustíte do psaní. Navíc Vám to dodá více kuráže. Je lepší pocit strávit první dvě hodiny uklízením tří pokojů, než se za ten samý časový úsek postarat pouze o jeden, no ne? Jakmile budete mít hotové všechny menší úkoly, ty velké oproti nim již budou vypadat jako úplné nic.

 Pojďme si to tedy shrnout... Máte seznam, máte čas, máte i odhodlání, ale stojíte uprostřed své ložnice a nevíte, kde přesně vlastně začít. Nejlepší je si věci vytřídit podle kategorií. Jednoduše je naskládejte na hromady podle různých skupin. Začněte u oblečení, poté postupujte ke knihám a končete u menších drobností (tím se myslí i šperkovnice, na ty nezapomínejte). Nezapomínejte také, že během úklidu se stejně musí vytvořit nějaký ten nepořádek. Hlavně se jím nenechejte demotivovat a pokračujte. Vytřiďte věci, které Vám již nejsou k užitku a nesou s sebou negativní energii a ponechávejte ty, které Vám přináší radost. Mimo třídění věcí si také vyperte povlaky na posteli, závěsy a záclony, utřete prach a vysajte. To do toho všeho přeci také patří.

 Je ale jasné, že mimo Vaší ložnice jsou tu i jiné pokoje, o které se musíte postarat. Jak tedy uklidit například takový obývací pokoj? Vlastně je to mnohem jednodušší, než byste mysleli. Udržujte stejný postup jako u ložnice. Projděte všechny věci, zhodnoťte, které potřebujete a které ne, a roztřiďte je na různé kategorie, aby se Vám následně snadněji ukládaly na jejich místo určení. Při utírání prachu a vysávání si dávejte pozor na techniku a křehké věci, abyste nic nepoškodili. Pokud je to možné, přesuňte je na chodbu či do jiné místnosti, abyste předešli případným nehodám a škodám. Vrátit je můžete později, až budou všechna rizika zažehnána. Stejné kroky a postupy můžete dodržovat i v ostatních místnostech podobného typu (například ve Vaší pracovně či dětském pokoji).

úklid kuchyně

 U kuchyně se možná trochu vyčerpáte. Je totiž zapotřebí vyklidit všechny skříně a poličky, ty vyčistit a následně opět zkontrolovat, jestli nebude lepší něco vyhodit. Tím se nemyslí pouze nádobí, ale i jídlo. Raději se ujistěte, že jsou všechny Vaše zásoby nezkažené, neporušené a že neprošly. Je důležité to udělat nejen kvůli nechtěné kontaminaci, ale především kvůli ochraně Vás samotných. Dále řádně vydrhněte kuchyňskou linku, odstraňte z ní všechny věci a důkladně ji ošetřete. Také se nebojte odmrazit lednici a mrazák a vyčistit a vytřídit i je. Zkontrolujte a postarejte se i o ostatní spotřebiče, jako jsou například trouba, i ta mikrovlnná, sporák a další.

 V koupelně se nebojte jednat stejně. Vše vytřiďte, umyjte, vydrhněte a znovu uspořádejte. Stejný postup můžete aplikovat i v hale a ostatních místnostech tohoto typu.

 Nezapomínejte také na barevné uspořádání věcí. Zda-li již máte nějakou kategorii věcí plně vytříděnou, nebojte se je barevně seřadit. Nejenže to umožňuje lepší orientaci, ale vypadá to i esteticky lépe.

 

 Hlavně nezapomínejte, když už se jednou do uklízení pustíme, měli bychom uklidit pořádně. Nebojte se do toho tedy opřít. Ono se to nakonec všechno vyplatí a aspoň si ušetříte pozdější úvahy o tom, jestli by nebylo lepší, kdybyste to zrcadlo přeci jenom vydrhli lépe.

 

Přejeme Vám hodně štěstí s Vaším jarním úklidem a pevně doufáme, že naše rady byly alespoň trochu k užitku.

 

Úklidu zdar!

článek na blog