Seznamte se s materiály - 2. keramika

 Keramika je hojně užívaný materiál. Naleznete ji v nádobí, nožích, formách na pečení, obkladech zdí, sochách a soškách či různých dekorativních prvcích. Využívána je opravdu v mnoha odvětvích. My se nyní zaměříme na keramiku, kterou nalezneme u nás doma.

 Kde kdo si řekne, že v ní není žádný rozdíl, od jiných druhů keramiky se zajisté nijak neliší, rozdílů je tu však několik. Ať už jde třeba jenom o teplotu, ve které byly výrobky vypáleny či to, jak jsou povrchově upravovány. Když se totiž tento krok zanedbá či úplně vynechá, můžou výrobky sát vodu, což není zrovna žádoucí. Proto se natírají glazurami, smalty či engobami. Převážná část keramických výrobků, ať už glazurovaných či ne, nebývá určena k mytí v myčce. Tyto informace si proto raději ověřujte již při nákupu.

Zda-li nevíte, po čem pátrat, pomohou Vám symboly, které většinou najdete na obale. Na našem e-shopu naleznete bližší informace o vlastnostech keramiky u popisu samotného výrobku. Zahradní keramika je kategorií sama o sobě. Měla by být odolná vůči počasí, ať už jde o déšť, sucho či vysoké a nízké teploty. Tuto informaci si též můžete ověřit u detailnějšího popisu našich výrobků. Zda-li totiž výrobek není mrazu odolný, museli byste jej na zimu schovat a ochránit před tepelnými výkyvy.
Někdy se může stát, že se na Vaší zahradní keramice objeví jemný zelený potah. Nebojte, nejde o závadu ve výrobě, jedná se pouze o řasu či mech, ty po čase na výrobku vyrostou samy. Ať už je to tedy co chce, nejspíše se toho budete chtít zbavit. Můžete na to použít chemii a nebo náš tip. Na povrchové očištění keramiky Vám stačí pouze jemná sůl, voda (můžete použít i ocet) a měkký hadřík. Ze soli a vody vytvořte pastu, tu naberte na hadřík a jemnými, krouživými pohyby povrch vyčistěte. Je lepší být trpělivější a přejet přes místo vícekrát, než na něj tlačit, můžete tak totiž poškrábat glazuru. Následně stačí opláchnout vodou a výrobek vypadá stejně, jako když jste jej prvně vytahovali z balíku. Pokud si však nejste jistí a bojíte se, že byste povrch stejně mohli poškodit, vyzkoušejte si nejprve tuto metodu na méně viditelném, skrytém místě. Poté můžete pokračovat i na zbytku povrchu.

My využíváme keramiku převážně v zahradních dekoracích, najdete ji však i všude jinde na našem e-shopu.

květináč na zahradu