Pokoj pro puberťáky

Teenagerská léta jsou krušná - pro naše děti i pro nás rodiče.

 Naše děti si často připadají zmatené a nacházejí útěchu ve svých kamarádech a spolužácích. Ale mimo to mají útočiště i ve svém pokoji. Jak jim tedy můžeme my, rodiče, pomoci, aby se zde naše ratolesti cítily co nejlépe?

 Samozřejmě, každý z nás je jiný a u náctiletých to platí dvojnásob. Není možné říci, co přesně jim do ložnice dát. Bez pochyb je důležité naslouchat tomu, co si přejí, ale zároveň spolupracovat a předkládat i své návrhy.

Tak kupříkladu postel. Je lepší koupit rovnou nějakou dostatečně velkou a především nadčasovou. No jo, co se ale za tímto výrazem skrývá? Není to nic složitého, pouze jde o to, že by měla být univerzálnějšího vzhledu. Tím myslím to, že by jsme raději neměli vybírat postel ve tvaru autíčka a podobně, s největší pravděpodobností to totiž budeme chtít za pár let změnu. Proto je jednodušší kupovat tematické povlečení a povlaky na polštářky, než přímo nábytek. Pokud je v pokoji dost místa, pouvažujme o jeden a půl lůžku.

 Dalším bodem, na který je důležité myslet, je pracovní stůl. Rozhodně by měl být dostatečně prostorný, aby se k němu mohl bez problémů vejít každý teenager se všemi učebnicemi a ostatními studijními materiály a pomůckami. Nebylo by na škodu, aby se tam vešel i monitor s klávesnicí a myší, popřípadě laptop. Ke stolu samozřejmě patří i židle. Pořiďme jim tedy nějakou pořádnou, zdraví prospěšnou židli, která neničí záda. Je lepší pořídit kolečkovou, než obyčejnou, na které se špatně sedí a ani není dobrá na dlouhodobou práci. A  nesmíme pominout ani osvětlení. Mít pořádnou lampičku je zdravé pro oči. U slabého světla se přeci jenom může zrak snadno zkazit. Nechceme přeci, aby musely naše děti od mládí nosit brýle, no ne?

 Vzhledem k tomu, že náš školní systém se s největší pravděpodobností ještě nějakou dobu nezmění, je důležité zařídit i nějakou tu poličku či menší regál, aby měli naši studenti kde skladovat učebnice, sešity, knížky a jiné věci.

 pokojicek

 Sehnat je zapotřebí i dostatečně velký šatník. Nahradit jej samozřejmě můžeme i menší skříní a komodou se šuplíky, je ale lepší mít veškeré oblečení na jednom místě, než pobíhat od jednoho ke druhému. Není na škodu mít na šatníku i zrcadlo, ve kterém je vidět celá postava, aby se v ní naši puberťáci mohli upravit dle svých představ.

 Další věci už jsou spíše vizuální záležitosti, o to více však mohou našim dětem pomoct cítit se útulně a pohodlně ve svém království. Kupříkladu taková korková nástěnka, kam si mohou vyvěsit rozvrh hodin do školy či fotky a obrázky. Nebo plakáty na stěnách, sošky a figurky v poličkách, ceny za sportovní, hudební, studijní i jiné úspěchy,... Všechny tyhle věci se mohou zdát jako banality, ale pro děti je to důležitá připomínka jejich úspěchů a vytváří to jejich osobní prostor.

 Popřemýšlejme i o prostoru, kde si budou moci sednout i kamarádi, kteří přijdou na "studijní" návštěvu a třeba budou chtít u nás i přespat. 

 Hlavně nezapomínejme, že vzájemná komunikace a spolupráce může být základním kamenem veškerých těchto akcí. Mysleme na nadčasovost této místnosti, zároveň ale dejme prostor našim pubertálním dětem vybrat si jaké dekorace chtějí.

Já to tak se svými dětmi udělala a jsou ve svých pokojíčcích šťastní - dokonce tak moc, že z nich téměř nikdy nevycházejí. :-)) - toto zná asi každý rodič.